How to
Windveren zelf maken en monteren
Voor het maken en monteren van nieuwe windveren is een onderhoudsarm materiaal aan te bevelen. Unipanel is een materiaal dat zich daar uitstekend voor leent en dat zich in allerlei vormen laat bewerken. Een Swish volschuim dakrandpaneel is een eenvoudige duurzame oplossing voor windveren in combinatie met een dakoverstek.
De windveer was van oudsher de zijdelingse afdichting van de dakbedekking, zoals dakpannen of riet. In sommige gevallen werd de windveer versierd met fraai houtsnijwerk. Een opliggend waterbord dekte de aansluiting van de windveer op de dakbedekking aan de bovenzijde af tegen inregenen. Zowel windveer als waterbord werden uitgevoerd in hout. Door hun ligging op het dak hebben zon en regen echter vrij spel, zodat windveer en vooral waterbord regelmatig moeten worden onderhouden en vervangen. Door het gebruik van gevelpannen komt het waterbord bij nieuwere woningen nauwelijks nog voor. De windveer is er vaak nog wel als afwerking van de dakrand.
Geschikt voor bewerkingen
Met Unipanel zijn zowel windveer als waterbord te vervangen door een duurzaam en onderhoudsarm materiaal. Door zijn homogene opbouw is Unipanel ook geschikt voor verfraaiingen in bijvoorbeeld vormen die lijken op het authentiek houtsnijwerk. Unipanel laat zich bewerken als hout, met dezelfde gereedschappen. Zagen en frezen is dus geen probleem. Wel is het verstandig om de gezaagde of gefreesde randen te behandelen met Unipanel Sealer om aanhechting van vuil te voorkomen.
Het waterbord van Unipanel moet 50 mm vrij blijven van de dakpannen. Een waterbord dat op de pannen ligt, kan in de zomer te heet worden en daardoor vervormen. Met een sponning zijn waterbord en windveer waterdicht aan elkaar te bevestigen.
Bekijk hoe u Unipanel freest.
Kleur
Unipanel is wit van kleur. Schilderen is niet nodig, maar kan wel. Met een verfsysteem in een lichte kleur aangebracht conform de voorschriften, is de verfhechting zelfs 10 jaar gegarandeerd.
Bevestigen
De Unipanel windveren en waterborden zijn te bevestigen met RVS nagels of schroeven. De gaten kunt u dan plamuren met een houtplamuur en vervolgens schuren en schilderen. Bevestigen kan ook zonder plamuren, schuren en schilderen middels het speciale Unipanel schroefsysteem. Dit bevestigingssysteem is vrijwel onzichtbaar. Met een bijbehorend schroefbit draait u de schroefkoppen tot 6 mm onder het oppervlak. Bijpassende dopjes dekken het schroefgat af en liggen vlak met het oppervlak. De panelen zijn ook op een houten achterconstructie te verlijmen met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik.
Bevestig de Unipanel delen bij voorkeur op een geventileerde achterconstructie, h.o.h. 400 mm, met een spouw van 20 mm en met aan de onder- en bovenzijde ventilatieopeningen van 20 cm2 per m1.
Voor grote lengtes windveren kunt u panelen van Unipanel verlengen. Gebruik daarvoor bij voorkeur een halfhoutse verbinding, met enige millimeters tussenruimte vanwege de thermische werking. Een alternatief is om de twee delen op één regel koud tegen elkaar te monteren, met eveneens enkele millimeters tussenruimte. De regel dient u dan te bekleden met een strook EPDM.
Bijpassende dopjes
Dekken het schroefgat af
Unipanel promotiepakket
Benieuwd naar de kwaliteit van Unipanel bouwpanelen? Vraag een gratis Unipanel promotiepakket aan. Wij zorgen ervoor dat u deze binnen 2 werkdagen in huis heeft.
Volschuim dakrandpaneel
Als de windveer niet vlak tegen het metselwerk ligt maar aan een dakoverstek is bevestigd, is vervanging door een Swish volschuim dakrandpaneel een goede oplossing. Dit paneel heeft een L-vorm en valt met zijn omgezette onderrand over de onderzijde van het overstek. Dit geeft dus snel en eenvoudig een strak resultaat. Ook Swish volschuim dakrandpanelen dient u bij voorkeur aan te brengen op een ventilerende achterconstructie.